Terug naar inspiratie overzicht

4 tips van Joëlla van der Windt over hoe je het beste kunt omgaan met thuiswerken

Out of office zijn was tot voor kort iets dat we associeerden met vakantie, vrijheid en het maken van eigen keuzes. Nu is het een thema dat organisaties wereldwijd bezighoudt: gaan we straks met zijn allen terug naar kantoor of blijven we out of office forever? We raken er maar niet over uitgepraat. In navolging op de kunstexpositie Out of Office Forever in Amsterdam en onze webcastserie, namen we ook podcasts op. Salem Samhoud en zijn collega’s Roosmaryn Spliet en Floris De Bruin gaan hierin in gesprek met verschillende toonaangevende business leiders: hoe denken zij over de toekomst van werk?

We spraken onder andere me Joëlla van der Windt, VP HR consumenten markt bij KPN. Het afgelopen jaar was voor haar een jaar vol belangrijke lessen omtrent beter leiderschap.​ Wat zijn de belangrijkste lessen die zij geleerd heeft? En welk van deze lessen wil ze meegeven aan de wereld om haar heen?

1. Maak het onderscheid tussen thuiswerken in de brede zin en een thuiswerkdag.​

Afgelopen tijd hebben mensen vooral de voordelen van het thuiswerken in algemene zin ervaren. Meer flexibiliteit, balans in werk-privé verhouding en respect voor deze verhouding. Als er een kind tijdens een call binnenkomt, is dat nu vaak een vertederend moment. Voorheen werd dit eerder gezien als dat je je “zaakjes niet goed op orde hebt”. Dit zijn allemaal hele positieve ontwikkelingen denk ik. Maar ik zie veel mensen die moeite hebben met het geven van een goede invulling aan het thuiswerkdag. De hele dag in videocalls achter je schermpje kost vaak meer energie dan het oplevert. Het is moeilijker om voldoening uit je dag te halen als je de hele dag naar een scherm zit te turen. Om te laten weten dat wij het belangrijk vinden dat het goed met onze medewerkers gaat en dat zij ook thuis goed hun werk kunnen doen, hebben wij een thuiswerkvergoeding aangeboden en een thuiswerkplek gefaciliteerd. Dat laatste deden wij vanuit de “KPN thuiswerkwinkel”. Medewerkers konden d.m.v. een e-learning aangeven wat zij misten thuis, of dit nou een muis, monitor met webcam of verstelbare stoel was, en dan werd dit thuis gebracht en gemonteerd. Omdat wij merkten dat mensen minder snel vakantiedagen opnamen terwijl er wel behoefte is aan ontspanning, hebben wij een gunstige verlofregeling aangeboden. Voor mensen met kinderen onder de 12 jaar die 8 uur vrij opnamen, nam KPN daarvan 4 uur voor haar rekening. In andere gevallen nam zij 2 uur voor haar rekening. Door deze maatregelen en in combinatie met de vitale rol die KPN juist ook in dit afgelopen jaar kon spelen de maatschappij, is onze betrokkenheid bij de organisatie erg toegenomen.​

2. Het is belangrijk om regelmatig goed in gesprek te gaan met je medewerkers.​

Het is belangrijk om het gevoel van nabijheid te creëren tijdens het thuiswerken. Om dit te doen proberen wij goede gesprekken te faciliteren. Zo hebben wij afscheid genomen van traditionele performance evaluaties en beoordelingsmethodieken. Die gesprekken gaan primair over het geven van je volle aandacht voor de ander. Als je dit doet vanuit oprechte interesse ontstaat er al snel een mooi gesprek. Wij vragen nu eerder naar hoe het echt gaat met iemand. Of er hulp nodig is of hoe je kan bijdragen om het werk succesvol te doen. Hoe is de balans, ook nu we zoveel op afstand doen? Voelen zij zich nog verbonden met KPN? Voelen zij zich nog verbonden met het team? Om ervoor te zorgen dat deze gesprekken vaak genoeg worden gehouden, vragen wij aan medewerkers of zij in de afgelopen twee maanden zo’n ‘goed gesprek’ hebben gehad. Nu ligt dat rond de 75%, maar onze ambitie ligt hoger. Dit percentage laat echter wel zien dat wij goed onderweg zijn. Ik geloof wel in “Tough empathy”. Voor een goed gesprek is het belangrijk dat je niet per se altijd zegt wat iemand wil horen, maar wel wat iemand op langere termijn verder kan helpen. Dat mag dan ook best even schuren en wrijven.  Soms volgt dan op een later moment een bedankje dat je iemand aangezet hebt tot nadenken of nieuwe ideeën. Maar deze insteek vraagt natuurlijk ook ontwikkeling bij jezelf en bij managers. Het is ook goed om achteraf eens te vragen of iemand het nou wel of niet een goed gesprek vond. Zo creëer je beter een idee van de verwachtingen en de behoeften van iemand hierbij zijn.

3. De coronacrisis heeft als gevolg gehad dat er meer aandacht is voor well-being, wat belangrijk is om vast te houden.​

Door de coronacrisis kregen we meer aandacht voor hoe we thuiswerken goed konden inrichten en wat deze nieuwe situatie voor impact heeft op energie balans en welbevinden. Bij KPN hebben wij hier op verschillende manieren aandacht aan besteed door bijvoorbeeld een “mind boost week” te organiseren of door de verjaardag van het thuiswerken te vieren. Op deze momenten werden er bijvoorbeeld allerlei tips omtrent vitaliteit en (energiek) thuiswerken gedeeld. Er zijn veel mogelijkheden; van meditatie tot yoga en thuis work-outsgenoeg. Iets dat je helaas wel eens terug hoort, is dat mensen zichzelf daar de tijd niet voor gunnen. Het is als werkgever daarom juist belangrijk om gezond gedrag en een goede balans te stimuleren.

4. Het is belangrijk om jezelf regelmatig de vraag te stellen of je nog blij bent met hoe je je leven inricht enmet de keuzes die je daarinhebt gemaakt.

Je hoeft jezelf dit natuurlijk niet dagelijks af te vragen, maar even checken of je eigenlijk nog trots bent op hoe je je tijd en je energie verdeelt over alles wat je belangrijk vindt in het leven leidt wel tot mooie inzichten. Misschien wil je meer tijd een periode meer tijd geven aan je gezin of juist meer tijd en energie steken in je werk, omdat je gelooft dat je  meer kan bereiken. Hoe dat voor mij zelf werkt? Tijdens de coronacrisis hadden wij ‘s avonds minder verplichitngen en ontstond er dus meer tijd voor andere dingen. Als gevolg daarvan heb ik bijvoorbeeld weer mijn studie psychologie weer opgepakt. Daar haal ik veel inspiratie uit en wie weet leidt het ooit tot mijn plan B. Het helpt me als ik me realiseer dat ik zelf verantwoordelijk ben voor m’n geluk, succes en voor hoe ik m n leven heb ingericht. Het vraagt alleen soms wat lef om daar de juiste keuzes in te maken.

Gerelateerde berichten