Terug naar inspiratie overzicht

5 inzichten van Paul Baan

In deze podcast ging ondernemer en boardroom adviseur Salem Samhoud in gesprek met Paul Baan, president of the Noaber Foundation. In de podcast hoor je meer over het gedrag, de gevoelens en gedachten van leiders in Corona-tijd. Lees hier in 5 minuten de 5 inzichten uit het gesprek met Paul Baan.

1. Voor mij geldt impact

Voor Paul Baan geldt in deze tijd impact. Baan: “Wij kunnen sowieso veel impact maken, omdat wij in de zorg zitten. We kunnen de gezondheidzorg na de storm ongelooflijk helpen met innovatieve concepten die wij samen met veel partners al hebben voorgesorteerd en dan tot bloei komen.” “We kunnen zeker ook veel startups helpen die nu ook in onze portefeuille toch even kopje onder dreigen te raken en dat doen wij ook.” “Dat kan zijn in een investering, maar kan ook zijn in een project.” Een mooi voorbeeld van een project waar Paul Baan en Salem samen in investeren is &niped. Dit bedrijf heeft in één week met de Zorg van de Zaak geregeld dat medisch personeel van ziekenhuizen nu getest kan worden op corona. Beide zijn ze hier trots op. Baan: “Trots, maar ook heel dankbaar, omdat wij een bijdrage kunnen leveren aan deze problematiek.”

2. Angst ontstaat, omdat je ook dacht dat alles van jou afhankelijk was

Baan: “Het is een bekend gezegde dat angst ontstaat, omdat je dacht dat ook alles van jou afhankelijk was. Daardoor ontstaat angst, omdat de maakbare samenleving als het ware naar de knoppen is. En die komt ook niet terug. De samenleving is niet maakbaar, dus je moet je hoop en ankers altijd vinden buiten jezelf.” En wat is dan buiten jezelf? Baan: “Dat hangt ervan af in welke wieg je geboren bent. Als je in Azië geboren bent dan heb je daar andere woorden voor dan als je zoals ik in een gereformeerd nest bent geboren. Voor ons is dat god.” Salem: “En mensen die niet dat godsgeloof hebben wat zou je daaraan adviseren?” Baan: “Nou er zijn best veel vrienden waar je op kunt steunen. Er zijn ook best veel boeken die je kunt lezen.” Een boek dat Paul Baan adviseert is Das Prinzip Verantwortung van Hans Jonas. “Dat boek wijst je op wat verantwoordelijkheid is. Niet alleen voor jezelf en niet alleen voor je directe omgeving, maar ook over generaties heen. Dus als je dat boek leest dan snap je dat de klimaatcrisis niet een crisis is die je zomaar kunt wegwaaien.”

3. De bomen die het best bloeien in de zomer zijn de bomen die diepe wortels hebben

Baan: “Ik heb in mijn leven vier keer een behoorlijke crisis meegemaakt. Althans, in mijn werkzame leven. En eerlijk gezegd dat waren niet altijd fijne tijden, je zou het niet wensen, maar als je er in zit dan vergeet je het eigenlijk want dan is er werk aan de winkel en gaat de tijd eigenlijk sneller dan in tijden van voorspoed. Het is alsof je zeilt. Als je gaat zeilen dan zeil je het liefst tegen de wind in, scherp aan de wind. En als je voor de wind zeilt is het levensgevaarlijk. Dan kun je een klap krijgen met de giek en dan kan je dood zijn. Dat is het leven. Je moet tegen de wind inzeilen, dat is veel prettiger dan met de wind mee.” Hieraan gekoppeld heeft Paul Baan nog een andere wijsheid: “Kijk naar de bomen, de bomen die het best bloeien in de zomer zijn de bomen die de diepste wortels hebben. En diepe wortels krijg je als je in de wind staat.” Salem: “Heel veel mensen in de samenleving hebben niet zulke diepe wortels wat geef je aan hen mee?” Baan: “Die zou ik zeggen: zorg dat je niet de klappen van de wind opvangt, maar zorg dat je ook mensen om je heen hebt, ‘bomen’, vrienden, bekenden, of andere dingen – die de eerste klap opvangen. En die zijn er.”

4. Wijsheid, moed, rechtschapenheid, matigheid & geloof, hoop en liefde. 

Baan: “Er zijn vier kardinale deugden in het leven en die zijn als heel oud: dat is wijsheid, moed, rechtschapenheid en matigheid. En die zijn al zo oud als de weg naar Rome. De drie Christelijke deugden zijn: geloof, hoop en liefde. En als je dat optelt heb je zeven deugden.” “Het is zo mooi dat die kardinale deugden en christelijke deugden elkaar zo mooi aanvullen. Ik ga wel eens een tijdje lopen en dan denk ik erover. Dat inspireert mij geweldig.” Salem: “Als je straks een stukje gaat lopen, en dat zullen wij allemaal veel gaan doen de komende tijd, waar ga jij dan over nadenken? Welke kardinale wijsheid pak je er dan bij?” Baan: “Nou als je het hebt over moed dan zou je denken dat je elkaar juist een hand gaat geven, want dan ben je moedig. Maar nee, als je daar over nadenkt dan is die moed overmoed. En overmoed is levensgevaarlijk. Soldaten in het leger die overmoedig zijn die sneuvelen het eerst. Dus moed is iets anders dan overmoed.”

5. Geniet van je kinderen 

Paul Baan heeft elf kinderen en heel veel kleinkinderen. Juist in deze tijd is zijn advies aan ouders: “Geniet van je kinderen, want het is absoluut zo dat een kind je leert wat geloof betekent. Dat staat ook in de bijbel. Als je wordt als een kind dan ben je gelovig. Een kind is spontaan, een kind heeft geen bijbedoeling, een kind heeft geen masker. Dan hebben wij als volwassenen wel. We hebben bijbedoelingen, maskers en belangen en die drukken wij uit in geld.” Salem: “Dus we moeten in deze moeilijke tijden genieten van onze kinderen, want wij hebben er veel meer tijd voor. We moeten er dus veel meer voor open staan. Dit is misschien wel een sabbatical voor velen waarin we echt de tijd aan kinderen kunnen besteden. En jij zegt: kijk in die ogen van die kinderen, want daar zit nog ongekende vreugde en liefde.”

Auteur: Salem Samhoud

Gerelateerde berichten