Terug naar inspiratie overzicht

5 inzichten van Randstad Nederland CEO Dominique Hermans over duurzame inzetbaarheid en het werk van de toekomst

Werken op kantoor was ooit de standaard, maar nu zijn we ‘Out of Office’, misschien wel voor altijd. In onze webcast-serie ‘Out of Office Forever: ongewone perspectieven op hybride werken’ deelt een inspirerende spreker iedere week haar of zijn ongewone perspectief op hybride organisaties en out-of-office-werken.

Deze week was Dominique Hermans bij ons te gast. Zij is de CEO van Randstad Nederland en deelde met ons haar visie op duurzame inzetbaarheid en het werk van de toekomst. In deze blog lees je in 5 minuten haar tips.

 

  1. Bepaal hoe je je mensen in staat stelt de beste versie van zichzelf te zijn

Wij zijn vrij snel begonnen met het ontwikkelen van een visie op het toekomstige werken. Het werken na de crisis. Centraal daarin staat voor ons: uitgaan van hoe medewerkers de beste versie van zichzelf kunnen zijn en wat daarvoor nodig is. We hebben gedachten van medewerkers daarover heel breed uitgevraagd in de organisatie. Gemiddeld gaven mensen aan dat ze in een 50-50% verhouding thuis en op kantoor willen werken. Maar er waren ook mensen die liever 80% thuis en 20% op kantoor werken. Wederom: de crux hierin is om te kijken naar hoe mensen de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Ook managers spelen hierin een belangrijke rol om te kijken hoe mensen in hun team kunnen excelleren.

Gebaseerd op de brede uitvraag bij onze mensen denken we nu na over verbouwingen van onze vestigingen. Mensen geven aan dat ze in de toekomst het kantoor gaan gebruiken voor andere zaken dan wat ze eerder deden. Ik vermoed dat het bijna altijd gaat om elkaar ontmoeten: echt met mensen in interactie te zijn, te horen waar ze mee bezig zijn, creatieve sessies houden. Onze route is dus echt samenwerken en elkaar versterken in het persoonlijke contact.

  1. Sta als werknemer zelf ook bewust stil bij je professionele ontwikkeling

Als je het hebt over duurzame inzetbaarheid van medewerkers en professionele ontwikkeling, valt mij op dat veel mensen de verantwoordelijkheid voor hun persoonlijke ontwikkeling bij hun werkgever of de overheid leggen, in plaats van bij zichzelf. Dat vind ik bijzonder: werk is toch zo’n belangrijk onderdeel van je eigen welvaart of geluk. Ik vind het opvallend dat veel mensen dat belang dan bij iemand anders leggen. Eén van mijn persoonlijke lessen tijdens de lock-downs was ook dat ik me realiseerde dat ik zelf bewust moet reflecteren op wat ik nodig heb om evenwicht te bewaren. Ik begon bijvoorbeeld de sociale interactie echt te missen. Het leven in zo’n crisis is ook wel een trein waar je opstapt en niet meer af kunt. Dat leerde me dat het des te belangrijker is om bewust stil te staan bij wat je zelf nodig hebt om je beste zelf te kunnen zijn.

  1. Besteed aandacht aan het vergroten van duurzame inzetbaarheid

Het is aan de andere kant ook logisch dat bedrijven investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en dat zij dus ook verantwoordelijkheid nemen voor de duurzame inzetbaarheid van hun mensen. Wat je echter zelden ziet is dat werkgevers ook verantwoordelijkheid voelen voor mensen die ergens anders gaan werken. Meestal zie je dat er eerst een ontslag is. Eigenlijk zou ik het mooi vinden als we kunnen streven naar een ontslagvrije samenleving, waarin je niet eerst zonder baan hoeft komen te zitten en vervolgens weer naar een nieuwe baan begeleid wordt. Het zou een mooi streven zijn dat we zorgen dat je altijd van baan naar baan gaat.

Vorig jaar ontstond een interessant moment: van de ene op de andere dag zaten opeens 25.000 mensen die via ons werkten zonder baan. Dat geeft maar aan hoe belangrijk het is om na te denken over duurzame inzetbaarheid. Wij hebben in de weken daarop al die mensen een persoonlijk ontwikkelgesprek aangeboden en geprobeerd ze te coachen en te helpen in hun volgende stap.

We adviseren organisaties vaak om hun medewerkers te screenen met een ‘arbeidsmarktwaardescan’. Die scan toont aan hoe compatibel je bent met de arbeidsmarkt van vandaag en wat je kunt doen om die waarde te vergroten. Opleiding kan daarin helpen maar is ook niet altijd de oplossing. Het gaat met name om mensen duurzaam inzetbaar maken en ‘fit’ voor hun volgende baan.

  1. Denk nú na over het werk van de toekomst

Je ziet de afgelopen jaren steeds meer dat het werk van de toekomst zich begint af te tekenen. De crisis heeft de sense of urgency daarvoor ook wel duidelijk gemaakt. Er waren banen in verschillende sectoren die door een impact van buitenaf ineens veranderden. Bijvoorbeeld banen in de hospitality of de eventsbranche zullen in de toekomst wel weer terugkomen, maar het is goed om stil te staan bij hoe banen ook kunnen veranderen door impact van buiten. Over andere aspecten van de toekomst denken mensen wel al veel na: bijvoorbeeld bij het klimaat snappen we inmiddels goed dat we vandaag moeten acteren om morgen nog op de planeet te kunnen leven zoals we willen. Voor werk is dat eigenlijk hetzelfde: je moet echt nú al nadenken over het werk van de toekomst.

  1. Focus op het positieve en geniet de komende maanden van dat er meer perspectief komt

Tijdens de crisis de afgelopen maanden viel me enorm op hoe veerkrachtig veel mensen eigenlijk zijn. Ik ben er echt trots op dat we ook zo snel weer in kansen konden denken en het positieve konden zien. Wat is er wél mogelijk? Hoe kunnen we als Randstad mensen via onze kanalen ook weer nieuwe kansen bieden en weer aan het werk krijgen op het moment dat ze zonder kwamen te zitten? Vooruitkijkend naar de komende maanden gaan we volgens mij alleen nog maar meer mensen terug op hun plek krijgen. De economie gaat verder open en de maatschappij ook. Er gaan daardoor ook weer meer verschuivingen op de arbeidsmarkt komen. Daar krijgen wij in ons vak natuurlijk ook weer veel energie van. Die verschuivingen luiden een veeleisende, maar ook extreem interessante tijd in. Mijn tip voor de komende tijd is dan ook om er heel erg van te genieten dat er weer meer perspectief gaat komen. Voor veel mensen komen er mogelijkheden  om het beste uit hun baan te halen.

 

Auteur: Maja Soekarjo

Gerelateerde berichten