Terug naar inspiratie overzicht

5 inzichten van Wouter Kolk

In deze podcast ging ondernemer en boardroom adviseur Salem Samhoud in gesprek met Wouter Kolk, CEO van Ahold Delhaize Europe and Indonesia. In de podcast hoor je meer over het gedrag, de gevoelens en gedachten van leiders in Corona-tijd. Lees hier in 5 minuten de 5 inzichten uit het gesprek met Wouter Kolk.

  1. Het is hartverwarmend wat er gebeurt

Wouter Kolk heeft de afgelopen tijd meerdere momenten van kippenvel gehad: “Iedereen weet heel erg goed waar hij/zij voor staat. Dat hij/zij een belangrijke rol heeft in de samenleving. Dat wij ook echt kunnen helpen. Niet alleen maar onze klanten die wat op de plank willen hebben, maar dat wij ook collega’s kunnen helpen, ook andere mensen aan werk kunnen helpen en dat wij het echt met elkaar doen. Dus, ik moet zeggen dat ik daar af en toe echt kippenvel van krijg.” Salem: “Zijn er nog andere momenten van kippenvel geweest?” Wouter: “Laatst kwam ik iemand tegen die had tegen z’n vader gezegd: “Pap ik moet nog even wat extra werken.” Die werkte bij Albert Heijn in Wageningen en die had tegen z’n vader vol trots gezegd: “Pap ik ben niet maar aan het werk hè, ik ben een heel vitaal onderdeel van de maatschappij.” Die zag zijn eigen rol ook veranderen. En dat maakt hem zo trots en zijn vader ook en mij uiteindelijk ook.”

2. Het is eigenlijk elke dag kerst

Salem heeft het gevoel dat de mensen bij Ahold Delhaize harder werken dan ooit. Wouter Kolk: “Dat gevoel heb ik ook. Niet alleen in de winkels, maar ook op de distributiecentra. Het is natuurlijk eigenlijk dag in dag uit kerst. Normaal is dat prima, want je bereid je daar op voor, maar nu duurt het natuurlijk al een tijd en we weten niet waar het eindigt. Iedereen werkt hard in de keten. Ook de mensen die thuis werken waarvan je denkt “die zitten zeker op de bank”. Ook die werken heel hard want die moeten zorgen dat leveranciers aangesloten blijven, dat programma’s doorgaan. En die komen ook in een rare situatie te zitten waarin ze opeens alleen zijn, geen sociale contacten meer hebben. Maar ik merk eigenlijk dat iedereen zijn beste beentje voor zet.”

3. Je moet het echt samen doen

Salem: “Ik heb het gevoel dat jullie op dit moment eigenlijk lokale helden in de samenleving zijn. Voel je dat zelf ook zo?” Kolk: “Ik zie in ieder geval hele mooie dingen gebeuren. Ik zie dat binnen Ahold Delhaize en ook daarbuiten. Mensen zoeken ook weer op een andere manier contact. Opeens heeft iedereen echt oog voor elkaar. Dat vind ik ook heel mooi. En ik denk dat iedereen ook heel erg goed beseft dat je het toch echt samen doen. Samen met je team kun je alleen die winkel open houden, samen met je team kan je het distributiecentrum runnen, samen met je team kun je met bepaalde leveranciers samenwerken. Dus ik denk dat iedereen zich op een of andere manier heel erg van bewust is.”

4. We moeten elkaar in de gaten houden

Salem: “Welk nieuw gedrag van klanten zie je op dit moment?” Wouter Kolk: “Ik zie dat klanten ook gewoon angstig en bang zijn en het ook niet meer helemaal weten.” Dat leidt aldus Wouter Kolk soms tot raar gedrag en soms tot heel bescheiden gedrag en hulp aan elkaar. We klappen voor de verzorgers en zien toch dat mensen weer voor zichzelf heel veel rollen toiletpapier inslaan. Kolk: “Maar ik zie ook echt hele mooie nieuwe dingen gebeuren. Nieuwe creativiteit, grappige dingen die er op de winkelvloer gebeuren, maar ook op social media etc. Ik denk dat wij elkaar gewoon goed in de gaten moeten houden, goed moeten blijven communiceren op welke manier dan ook. … Want wij hebben elkaar gewoon heel hard nodig.” Salem: “Wat voor oproep heb je naar de samenleving toe?” Wouter Kolk: “Dat is denk ik heel duidelijk. Wees gewoon lief voor elkaar. Dit is niet een tijd waarin je alleen maar aan jezelf moet denken. Denk ook aan je omgeving, denk aan elkaar. Het is natuurlijk een verschrikkelijke tijd. Ook voor heel veel mensen die nu zonder werk zitten of met nog grotere onzekerheid te kampen hebben. Ik denk dat er heel veel mensen zijn die zich echt zorgen maken en laten we er gewoon voor elkaar zijn.”

5. Zorg goed voor jezelf

Salem: “We gaan nu een nieuwe week in van de coronacrisis, wat is jouw advies voor de komende week?” Wouter Kolk: “Zorg ook gewoon goed voor jezelf. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is, dat je zelf fit blijft, dat je zelf gezond blijft. Want we hebben je nodig. Alle mensen binnen Ahold Delhaize in ieder geval, maar ook daarbuiten. Ik denk dat het goed is om je goed in te zetten, maar ook gewoon goed voor jezelf te zorgen.

Auteur: Salem Samhoud

Gerelateerde berichten