Terug naar inspiratie overzicht

Dag thuiswerken?! Waarom nu hét moment is om de huidige en gewenste organisatiecultuur in kaart te brengen

Videocalls aan de keukentafel, lunchen met het gezin, ommetjes maken in de buurt en geen reistijd. Sommige mensen vinden thuiswerken heerlijk, anderen smachten naar een terugkeer naar kantoor om elkaar even in de ogen te kunnen kijken, informeel te overleggen en zich te concentreren in de oude vertrouwde werkomgeving. Dat scenario komt steeds dichterbij, wat bedrijven dwingt om opnieuw na te denken over hun thuiswerkbeleid.

Meerdere perspectieven op hybride werken

Het uitgangspunt van twee tot drie dagen op kantoor is snel gedefinieerd. Het lijkt de ideale mix tussen (kosten)efficiëntie en de behoefte aan onderlinge verbinding. Toch is het aan te raden om met een bredere lens te kijken naar de toekomst van je kantoor. Passen de keuzes wel bij de strategische doelen van het bedrijf? Een focus op efficiënte processen vraagt immers om andere keuzes dan wanneer je als organisatie moet innoveren, beschrijft Femke de Vries in het FD.

Een tweede perspectief is het collectief. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe pleit in onze serie van #OutOf OfficeForever webcasts dat besluiten over hybride werken niet alleen door veertigers met een koophuis moeten worden gemaakt. Het is als organisatie jouw verantwoordelijkheid om ‘de hele kudde’ bij elkaar te houden en te faciliteren dat mensen zich blijven ontwikkelen en leren. En dat is voor die jonge medewerker zonder netwerk en goede faciliteiten thuis veel minder makkelijk dan op kantoor.

Verdieping op de visie op werk en kantoor vanuit een cultuurperspectief 

 Minstens zo belangrijk is het perspectief van de huidige en gewenste cultuur. Is er een cultuur van hoge onderlinge betrokkenheid? Dan werpt de fysieke afstand wellicht minder barrières op voor informeel contact dan in een sterk analytische cultuur, maar vraagt de visie en strategie om een cultuur van meer creativiteit en inspiratie? Dan wil je misschien meer onverwachte ontmoetingen en een bruisend kantoorpand. Kortom, de huidige cultuur kan jouw thuiswerkbeleid maken of breken, en andersom kan jouw thuiswerkbeleid ook een belangrijke interventie zijn voor de gewenste cultuur.

De vraag naar de betekenis van werk en het kantoor kan daarom worden aangegrepen om direct een verdiepingsslag te maken op de huidige cultuur en de gewenste cultuur.

In een paar stappen inzicht in de huidige en gewenste cultuur 

Om cultuur beeldend en tastbaar te maken, gebruiken wij een combinatie van een online cultuurscan en Culture Labs. De online cultuurscan is gebaseerd op de theorie van Cameron & Quin en geeft inzicht in vier culture oriëntaties (zie kader). Culture Labs zijn energieke en interactieve (virtuele) sessies met een goede dwarsdoorsnede van de organisatie, waarin we een actieve en oplossingsgerichte dialoog voeren. De uitkomsten van de data en de labs geven een fact-based inzicht in wat je als organisatie wilt behouden en welke cultuur en gedrag nodig zijn om de visie en strategie te realiseren.

Deze inzichten worden vervolgens vertaald naar een visie op werk en op het kantoor. Dat omvat meer dan een besluit over hoeveel dagen je op kantoor mag komen en hoe het kantoor eruitziet. Er moet ook worden gekeken naar de rol van leiderschap, naar processen, overlegstructuren, doelstellingen en besluitvorming.

Wil jij meer verdieping op je visie op werk en op het kantoor vanuit een cultureel perspectief? Of vraagt de nieuwe visie en strategie om een snelle maar grondige cultuuranalyse? Neem dan contact op!

Auteur: Corienne van Eck

Gerelateerde berichten